Mijn achtergrond

Mijn leven met de viool begon met de inspirerende lessen van viooldocent Qui van Woerdekom in Amersfoort.

Al jong wist ik dat ik violist wilde worden. In 1974 werd ik toegelaten tot het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Ik studeerde o.a.bij Davina van Wely, Vera Beths, Jacques Holtman en Lucy van Dael en ben afgestudeerd als docerend en uitvoerend musicus met een aantekening voor het eigentijdse repertoire en kamermuziek.

Mijn muzikale belangstelling is altijd veelzijdig geweest. Na jaren geremplaceerd te hebben bij o.a. het Radio Philharmonisch Orkest en het Residentie Orkest maakte ik als vast lid o.a. deel uit van Nieuw Sinfonietta Amsterdam, Combattimento Consort Amsterdam en het Maarten Altena Ensemble waarmee ik vele tournees maakte en verscheidene c.d.'s. Ook was ik 14 jaar als viooldocente verbonden aan de muziekschool Utrecht.

Sinds mijn vestiging in Groningen in 2001 speel ik in tango-ensemble Corrientes-Cinco, remplaceer in de noordelijke beroepsorkesten en heb hier een bloeiende priv├ę -lespraktijk voor viool/altviool en ensemblespel opgebouwd. In 2006 werkte ik enige tijd aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen als vervangend viooldocent. Orkestdirectie deed ik bij Qui van Woerdekom in 2007. Vanaf 2008 ben ik als viooldocent parttime verbonden aan Muziekschool Hunsingo.

In de jaren '90 verdiepte ik me na een blessure in verschillende lichaamsgerichte methoden, t.w. Feldenkreis, Chi Kung en Alexander techniek en Yoga, waarbij houding, adem en beweging centraal staan. Sindsdien is dit steeds meer geïntegreerd in mijn vioolspel en lesgeven.

Lesgeven en spelen zijn voor mij onafscheidelijk met elkaar verbonden. Ik speel beter en geniet meer van het spelen als ik mijn lichaam organisch gebruik; uiteindelijk is je lichaam je eerste instrument. Daarom pas ik altijd goede lichaamsgerichte oefeningen toe, ook bij mijn leerlingen
.